Protetiikka
EtusivuPalvelutProtetiikka

Protetiikka  

Hammasprotetiikalla tarkoitetaan tuhoutuneen, poistetun tai puuttuvan hampaan korvaamista erilaisten hammasproteesien avulla. Protetiikkaan kuuluvat myös yksittäisten hampaiden vahvistamiseksi tai korjaamiseksi valmistetut, kiinteästi omiin hampaisiin kiinnitettävät kruunut ja laminaatit (ns. pinnoitteet, kuoret tai kuorikot).

Laminaatit eli posliinikruunut
Laminaateilla tarkoitetaan hampaan etupinnan eli ns. näkyvän osan korvaamista ja pinnoittamista posliinilla. Laboratoriossa tehtävällä ja omaan hampaaseen kiinnitettävällä posliinikuorella voidaan korjata hampaan asentoa, muotoa, värivirheitä ja lohkeamia. Lopputulos on hyvin luonnollinen.

Hammaskruunut
Hammaskruunulla voidaan korvata hampaan näkyvä teräosa. Kruunu kiinnitetään hampaan päälle, joten hampaan oman juuren pitää olla kunnossa. Tarvittaessa hammas juurihoidetaan ennen kruunuttamista. Oma hammas hiotaan pilarin muotoiseksi ja kruunu liimataan tämän pilarin päälle vahvistamaan hammasta. Kruunuja voidaan valmistaa sekä etu- että takahampaisiin. Niitä voidaan valmistaa useampiakin samalla hoitokerralla, ja niiden valmistuksessa on mahdollista käyttää erilaisia tekniikoita.

 • Keraaminen kruunu
  Keraaminen kruunu on oman hampaan päälle valmistettu kruunu, jonka runko-osa on vahvaa keramiaa ja pintaosa posliinia. Sen avulla voidaan korjata yksittäisten hampaiden erilaisia vaurioita ja väri- tai asentovirheitä niin etu- kuin takahammasalueella.

 • Zirkoniarunkoinen kruunu
  Zirkonia on metalliakin kovempi materiaali, jolla on luonnonhampaan kanssa samanlainen valonläpäisyominaisuus. Zirkoniakruunun runko-osa on zirkonia ja sen päälle kerrostetaan posliinia. Zirkoniumin etuja ovat sen metallittomuus ja valo-optiset ominaisuudet, joiden ansiosta sillä saadaan luonnollisen näköinen lopputulos.

 • Metallokeraaminen kruunu
  Metallokeraaminen kruunu on oman hampaan päälle valmistettu kruunu, jonka runko-osa on metallia ja pintaosa posliinia. Sen avulla voidaan korjata yksittäisten hampaiden vaurioita (esim. lohkeamat, kuluneisuudet), väri- tai asentovirheitä niin etu- kuin takahammasalueella.

Hammassillat
Hammassillalla tarkoitetaan omien hampaiden päälle tehtävää kiinteää proteettista ratkaisua, jolla voidaan korvata yksi tai useampi puuttuvat hammas. Omat hampaat hiotaan puudutuksessa kartiomaisiksi pilareiksi ja hammassilta kiinnitetään niiden päälle erityisellä kiinnityssementillä. Hammassiltaa ei siis voi irrottaa hampaista kiinnityksen jälkeen, vaan siltahampaat ovat suussa kiinteästi.

Hammassilta valmistetaan hammaslaboratoriossa käsityönä. Väliaikaisesti asiakkaan hampaat suojataan muovisella väliaikaissillalla, joten ilman hampaita ei hoidon aikana tarvitse olla. Väliaikainen silta on asiakkaan suussa noin viikon ajan. 

Hammassiltoja voidaan valmistaa eri tekniikoilla:

 • Keraaminen silta
  Keraaminen silta on omien hampaiden päälle valmistettu silta, jonka runko-osa on vahvaa keramiaa ja pinta osa posliinia. Sen avulla voidaan korvata yhden tai useamman hampaan puuttuminen.

 • Zirkoniarunkoinen silta
  Uusimmalla tekniikalla keraaminen hammassilta tehdään jyrsimällä sen runko metalliakin kovemmasta zirkoniumista. Työ tapahtuu tietokoneen ohjaamana, ja runko päällystetään käsityönä posliinilla. Zirkoniumin etuja ovat sen metallittomuus ja valo-optiset ominaisuudet, joiden ansiosta sillä saadaan luonnollinen lopputulos.
 • Irrotettavat proteesit
  Hammasprotetiikkan perinteisin osa-alue ovat erilaiset irrotettavat osa- ja kokoproteesit eli ns. tekohampaat. Kokonaan hampaattoman suun proteesit valmistetaan akryylistä. Osaproteeseilla voidaan korvata useampia puuttuvia hampaita, mutta irrotettava proteesi rasittaa omia jäljellä olevia hampaita. Osaproteeseja voidaan valmistaa metalli- tai akryylirunkoisena.